· You Dream. We Design. Online & Offline. ·
· You Dream. We Design. Online & Offline. ·
Blog

Ce am mai scris in ultima vreme

How to Silence Your Inner Critic Voice
23 iunie 2017

Sunt unele zile în care vii entuziasmat la birou, cu chef de muncă, sau te lovește inspirația și te apuci de treabă conștiincios. Apoi, după o vreme iei o mică pauză, te întinzi, privești pe fereastră și deodată ești perturbat. Your inner critic voice just kicked in!

Pssst! Atenția ta se mută brusc pe mica voce care începe să prindă viață și să tot vorbească și să tot vorbească… ,,Nu, nu ești în stare de asta, fii serios! Nici măcar nu mai are rost să încerci. Îți pierzi timpul aiurea. E o greșeală. Ce vor zice ceilalți? Nu e destul de bună ideea.”

Vocea va începe să facă supoziții înaintea ta, să își imagineze scenarii negative și să continue să te acapareze cu totul înainte să te apuci, practic, să faci ceva. Apoi încep îndoielile, vrei să renunți, cauți validare din partea apropiaților și în final te convingi singur că e o prostie.

Ei bine, dacă auzi vocea asta și știm bine că o faci deja, nu ai luat-o razna. Nu ești un ratat. Nu ești singurul. Ești doar un om, ca toți ceilalți. Tot ce trebuie să faci este să nu lași vocea să te paralizeze și să-ți limiteze potențialul. Sau să-ți distrugă visele.

Când se activează?

În principiu, când faci ceva creativ. Mai mult decât orice vocea se bagă peste creativitatea ta, în orice formă ar fi ea. Nu-i plac ideile noi, schimbările, riscurile, în principiu tot ce înseamnă ieșitul din zona de confort. Protestează și caută scuze. Învață să o faci să tacă și să continui să faci ce ți-ai propus lăsând-o să meargă în fundal ca un televizor pornit.

Împrietenește-te cu ea.

Cum sună? Îți și șoptește uneori? Are un anumit accent? Are ecou? Țipă la tine? Încearcă să o analizezi apoi să îi atribui un corp, o figură. Creează din ea un personaj cu tot cu mișcări, reacții. E un animal? Poate un demon? Poate un fel de Gollum din The Lord of the Rings sau un Tyron Lannister din Game of Thrones. Distează-te cu ea și pe măsură ce o vei conștientiza, ea se va diminua. Sau măcar veți deveni prieteni.
Ce formă ia această voce?

1. Procrastinare

Din cauza ei vei găsi întotdeauna motive să amâni lucruri. Mai ales idei. Să vrei să faci mai mult research. Să întrebi în stânga și în dreapta dacă e OK, să o lași pe mâine, să furi un pui de somn, să mai faci curat prin casă și tot așa până amâni de tot. Vocea îți dă impresia productivității, dar în realitate îți pune piedici.

2. Perfecționism

Perfect este inamicul acțiunii. La prima vedere, vocea care îți spune să faci totul la un standard mai înalt și să dai tot ce e mai bun din tine poate părea total constructivă și onestă, însă se va strecura fără să-ți dai seama în tot ce faci, de la simple task-uri ca spălatul rufelor sau parcatul. Încearcă să separi ceea ce merită cu adevărat să fie perfecționat, iar pentru celelalte aplică sloganul Nike.

3. Mustrare

Această voce este și vocea cu care ai crescut de când erai mic. De aceea ea poate suna de multe ori ca vocea mamei care te dojenește neîncetat. ,,Nu mânca chestia aia. Ai grijă cu cine mergi la party. Vezi să nu se infecteze!”. Ceea ce e un lucru foarte benefic pentru tine pentru că îți activează instinctul de autoapărare. Însă ai grijă să nu îți devină bodyguard și să te umple de frici până când n-o să mai ieși din casă.

4. Paranoia

Putem înțelege că ți-ai luat-o de la viață de câteva ori, dar asta nu înseamnă că istoria se va repeta de fiecare dată. Vocea interioară te va panica mereu, ba că puteai să faci mai bine, ba că poate n-ai încuiat ușa sau ai uitat aragazul aprins. Că poate prietenul tău s-a supărat irecuperabil pe tine și că mâine va veni războiul și tu ești nepregătit. Paranoia nu face decât să accentueze frici care nu sunt atât de negre pe cât le percepi tu. Ai grijă să te oprești la timp.

5. Negativitate

Suntem mult mai afectați de lucrurile negative decât de cele pozitive. Ne place să ne plângem de milă des și să punem răul în față. E doar o altă camuflare a vocii care îți spune că viața asta e urâtă și că traiul e un chin. Cum se mai zice, misery loves company așa că evită pe cât posibil să te înconjori cu oameni care îți dau numai feedback negativ. Înainte să etichetezi ceva drept o ,,problemă” mai reflectează un pic să vezi dacă e dracul atât de negru.
Sfaturile noastre pentru tine sunt simple:

1. Încearcă să fii cât mai obiectiv când vine vorba de o situație.
2. Fii axat pe acțiune.
3. Redu la tăcere vocea interioara critică.
4. Celebrează micile victorii din viața ta.
5. Cât mai multe gânduri pozitive.
6. Din când în când, relaxare cât cuprinde.

#taguri
cona de confortcreativcreativitateminte creativaperfectionismprocastinare
· You Dream. We Design. Online & Offline. ·
· You Dream. We Design. Online & Offline. ·
Blog

Ce am mai scris in ultima vreme

Noii algoritmi Instagram FAQs

Noii algoritmi Instagram sunt cei care ghideaza strategiile de Social Media, dar sunt si cei […]

Trenduri in design – 2018

La fel ca in Fashion sau Cinematografie, design-ul pentru website-uri se bazeaza pe trenduri care […]

Trenduri web de urmărit in 2017

Trenduri sau schimbări. Toată lumea trece prin ele, fiind imporante pentru că apar în toate […]